woensdag 11 september 2013

verslag gemaakt door de kinderen

VERSLAG : Varen met de milieuboot op de Leie
*Omdat het regende zijn we met de auto naar het station van Anzegem gereden. Meester Geert, Geert (papa van Ymke) en juf Nele waren de chauffeurs van dienst.
*In Anzegem hebben we op het perron een tijdje moeten wachten op onze trein. ( We zaten in eerste klasse)

Jouw verbindingen: Anzegem [NMBS/SNCB] - Kortrijk [NMBS/SNCB]


Station
Tijd
Reistijd
Overstappen
Spoor
Vervoerwijze
Opmerkingen
Dinsdag, 10/09/13
Van:
Naar:
10:41 Vertr
10:55 Aank
0:14
0
Vertr. 1
Aank. 6
L   1680
Opgelet! Er is belangrijke werfinfo. Raadpleeg het detail van je traject voor meer info.


*In Kortrijk deden we een stadswandeling. We wandelden langs de schouwburg. We probeerden heel even het speelplein op de grote Markt. Tot de regen ons in de Sint-Martinus-kerk deed schuilen. We bezochten ook het begijnhof.
*In Kortrijk speelden we op een speelpleintje. Het was een modern speelplein langs de Leie.
*We picknickten in de regen. De meningen zijn verdeeld. Sommige kinderen vonden dit leuk. Voor anderen was dit niet leuk.
*De milieuboot zag er chique uit.

·        Onze gids noemde Wim. Hij gaf ons heel veel interessante uitleg. Er was ook een jonge mevrouw die vragen stelde aan ons.

·        We hebben water uit de Leie van Kortrijk onderzocht. ( kleurloos, helder, 20°C,  6,66 mg zuurstof, geurloos)


·        Er leven snoeken in de Leie. Snoeken kunnen even groot worden als Jonas (anderhalve meter, 1,5m) en zelfs nog groter. De snoek is een sterke roofvis. Hij gaat op zoek naar andere kleinere visjes in de Leie. De snoek houdt van helder water. Een snoek heeft gevaarlijke tanden.

Belgische vissen hebben graag koud water. Want in koud water zit er veel zuurstof. Als het water warmer heeft
 dan 23 °C gaan vissen dood.
Planten maken zuurstof in het water. ( Er moet minstens 4 mg zuurstof in het water zitten)

·        In Harelbeke zaten we met onze boot in een sluis. De sluis was een leuke onderneming. Wist je dat we 2,5m gezakt zijn. 

·        In Frankrijk begint de Leie (BRON) in het stadje Lisbourg.  Daar noemt de Leie, Lys.   De Leie mondt uit in de Schelde in Gent. ( MONDING)   Water stroomt altijd van hoog naar laag. De bron is hoog, de monding laag.

·        We zagen ook een slechtvalk. De slechtvalk is de snelst vliegende vogel met een snelheid van 349 km/u in duikvlucht
·       Aan de oevers van de Leie zagen we volgende dieren.
jong waterhoentje
kraai
wilde eend
kokmeeuw

·        Wim gaf ons waterdieren in potjes. En wij moesten zoeken wat hun naam was. (posthoornslak, bloedzuiger, jufferzwemmer, mug, libel)
Een mug en libel worden onder water geboren. Vissen vinden muggen heel lekker.

·        Een waterschaatsers is ook een klein waterdiertje. Vanaf dat er zeep in de rivier terecht komt, kan die waterschaatser niet meer op het water schaatsen en zinkt hij. En dat overleeft hij niet.

·        Vissen eten graag watervlo, eenoogkreeftjes, muggen, libellen, planten, plankton, planten,…

·        In de ‘kelder’ van het schip mochten we leerrijke opdrachten ( o.a.puzzelen) doen. Eén groepje moest stinkende aquariums onderzoeken. Vroeger zat er in de kelder van dit schip steenkool en zand.

·        We zagen vervuiling. Natuurlijke vervuiling is niet erg want bacteriën smullen ervan. PMD, vergif, olie is heel slecht voor de Leie. Vissen sterven ervan.

·        Er waren 3 toiletten aan boord. Het water werd gezuiverd aan boord en zo opnieuw gebruikt. Want ze willen niet dat dit vuile water in de Leie komt.*We konden rekenen op heel veel bereidwillige (groot)ouders die ons kwamen halen in Sint-Eloois-Vijve. Dat was prettig!


Ondanks het slechte weer hebben we een toch een superleuke en leerrijke dag gehad.