maandag 28 januari 2013

figurentheater DWARF

Donderdagvoormiddag komt een bus ons ophalen en mogen we naar de Stringe.
Theater Tieret brengt een figurentheater met een mix van acteurs en poppen.EEN BEETJE ACHTERGRONDGESCHIEDENIS

De titel van het stuk is “DWARF” wat Engels is voor “dwerg’.

Wat is een dwerg?

Een dwerg is een term voor een mens met dwerggroei. Doorgaans wordt daarmee iedereen bedoeld die als volwassene een hoogte van minder dan 1,45 meter heeft.
Het woord 'dwerg' wordt dikwijls als een belediging beschouwd, evenals het meer gebruikt woord 'lilliputter'. De laatste is afgeleid van het eiland Lilliput uit het boek “Gullivers reizen van Jonathan Swift, waar zeer kleine mensen wonen. De minst beledigende naam voor personen met dwerggroei is 'kleine mensen'.
 


Heeft Jeffrey Hudson echt bestaan?

Ja, maar het verhaal dat jullie te zien krijgen in “Dwarf” is niet echt gebeurd. We gebruikten enkel de naam “Jeffrey Hudson”. Hieronder kan je lezen hoe het de échte Jeffrey is vergaan:

“In het verleden hadden veel edellieden een dwerg als nar of gezelschap. Zo had koningin Maria-Theresia van Spanje een zestal “hofdwergen” als gezelschap.

De bekendste hofdwerg uit de geschiedenis is Jeffrey Hudson (1619-1682).  Henrietta Maria (1609-1666), de echtgenote van de Britse koning Charles I, adopteerde hem op negenjarige leeftijd. Hij was toen 47 centimeter lang en zou niet veel langer worden.
Al was hij klein en schattig, Hudson stond zijn mannetje. Hij diende jarenlang in het leger (hij kreeg er de bijnaam Lord Minimus) en daagde in 1644 een rivaal aan het hof uit tot een duel met het pistool. Hij schoot zijn tegenstander dood, maar luidde met die overwinning zijn eigen ondergang in. Omdat duelleren verboden was, werd hij verbannen van het hof. Hudson zou sterven in armoede.”
  

Het verhaal speelt zich af in Londen, rond het jaar 1900

Enkele gebeurtenissen die rond die tijd plaatsvonden:

·         De auto werd uitgevonden in 1885
·         De gebroeders Lumière draaiden de allereerste film in 1895
·         De Eiffeltoren in Parijs werd gebouwd tussen 1887 en 1889
·         De allereerste zeppelin vloog in 1900
·         Het allereerste vliegtuig van de gebroeders Wright vloog in 1903
·         de Titanic zonk in 1912
·         de Eerste Wereldoorlog begon in 1914
·         In deze periode waren er zo’n 2 miljard mensen op de wereld